Mestaripelimanni Airi Hautamäki

Airi Hautamäki (synt. 1949 Alavus) on mestaripelimanni, director musices sekä Alavuden Kaksirivisten perustaja. Airi aloitti kaksirivisen haitarin soittamisen jo hyvin pienenä kotikylällään ja osallistui ensimmäisiin kansansoittokilpailuihinsa 12.8.1956 Sapsalammin Siikinniemen lavalla. Airi oli nuoruudessaan harvoja naispuolisia pelimanneja. Airi on itseoppinut soittaja, joka on opetellut kappaleita korvakuulolta. Lapsena saatu innostus ja opettelu ei hiipunut perheen perustamisen myötä, sillä aviomies Kauko on aina kannustanut Airia soittamaan. Vuonna 1981 Airi aloitti pelimannien pyynnöstä opetustyön asuinpaikassaan Tampereella. Airin ensimmäinen ryhmä, Rientolan Kaksiriviset alkoi toimia.

Vuonna 1985 Airi perheineen muutti Airin kotikylälle Sapsalammille. Tämän jälkeen lähialueet saivat Airista innostuneen, karismaattisen ja sitoutuneen opettajan. Opetuspaikkakuntien lista vuosien ajalta on pitkä: 17 eri opetusryhmää Alavudella, Virroilla, Seinäjoella, Kuortaneella, Ähtärissä, Jalasjärvellä ja Tampereella. Viikonloppukursseja on ollut mm. Porissa ja Keuruulla. Esimerkiksi vuonna 1993 Airin kaikissa opetusryhmissä oli yhteensä yli 100 oppilasta. Eri ryhmien kanssa Airi on tehnyt yhteensä 17 äänitettä vuosien 1990-2016 aikana. Opetustyötä Airi on tehnyt päivätyönsä lisäksi, rakkaudesta haitariin ja opetustyöhön. Viimeisin ryhmä jota Airi opetti oli kotikylällä Sapsalammella 2016. Airin opetustyötä ovat jatkaneet hänen oppilaansa.

Vuonna 1990 Airi kehitti oman opetusmetodinsa, numeronuotit. Haitarin nappulat on numeroitu ja paperille on merkitty, missä järjestyksessä nappuloita painetaan. Numeronuotit ovat olleet erittäin hyvä apuväline monelle oppilaalle ja niistä voivat myös hyvin nuoret soittajat opetella.

Airi Hautamäki on myös säveltäjä. Vuonna 2016 julkaistussa nuottikirjassa on 62 Airin sävellystä, joita monet Airin oppilaat edelleen uudelleen ja uudelleen tykkäävät soittaa. Sävellystyö jatkuu edelleen.

Airi Hautamäki soittaa yksin ja yhdessä kaksirivistä, kehittelemäänsä Airi Kulta-yksirivistä sekä myös viisirivistä haitaria. Viisirivisen ja midilaitteidenkanssa Airi soittaa yhden naisen orkesterina tanssit. Viimeaikaisin solisti Airin kanssa on ollut Mikko Niemelä. Myös veli, tytär ja vävy laulavat Airin tahtiin. Musiikki ja rakkaus kaksiriviseen ovat edelleen osa Airin elämää.