Historia

Alavuden Kaksirivisten historiakatsaus

Alavuden Kaksirivisten perustamisvuodeksi on merkitty vuosi 1986. Tuolloin Alavuden Kaksiriviset -niminen yhtye on esiintynyt ensimmäisen kerran Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla ja Eteläpohjalaisissa Speleissä.

Että siihen päästiin, tarvittiin innostus ja opettaja. Kesällä 1982 alavutelainen Heimo Korpinen kuunteli Kaustisella Airi Hautamäen soittoa pihapuun juurella. Soitossa oli ”sitä jotain” ja Heimo oli myyty. Toimeliaana yrittäjänä hän marssi kansalaisopistoon ja esitti toivomuksen, että 2-rivisen haitarin soiton opetusta saataisiin paikkakunnalle. Syksyllä 1983 kansalaisopistossa alkoi haitaripiiri mestaripelimanni Tauno Ahon ja Pekka Haapalan johdolla. Mukana oli toistakymmentä innokasta pelimanninalkua. Airi Hautamäki alkoi vetämään ryhmää syksyllä 1985 ja seuraavasta kesästä lähtien ryhmä alkoi esiintymään. Esiintymisiä on ollut vuosien varrella satoja niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Airin ja Alavuden Kaksirivisten yhteinen historia on pitkä. Olemme Airin pitkäaikaisin ryhmä, jota hän on opettanut. Kaikki ovat olleet aina tervetulleita soittamaan. Iällä ei ole ollut väliä, tarvitaan vain innostus ja harjoittelua. Keikalle on saanut tulla mukaan matalalla kynnyksellä, kun kappaleet ovat tuttuja. Yhdessä soittaminen on mukavaa. Tärkeimmäksi tunnusmerkiksi on vuosien varrella tullut soiton perinteinen poljento sekä esiintymisasuna perinteisesti ollut kansallispuku. Rytmistä on pitänyt huolen Airin lisäksi komppiryhmä. Olemme olleet perinteen ja trad. musiikin ylläpitäjiä läpi vuosikymmenten, on se sitten ollut trendikästä tai ei. Ensimmäinen c-kasetti julkaistiin vuonna 1990 ja toinen 1996. Cd-levyjä on julkaistu kolme, viimeisin 30-vuotisjuhlavuonna 2016. Nyt Alavuden Kaksirivisillä on oma Youtube-kanava. Perinnettä siis tallennetaan ja jaetaan eteenpäin sillä tekniikalla mikä kulloinkin on käytössä.

Alavuden Kaksiriviset koostuu yksilöistä, erilaisista soiton harrastajista. Airi on aina kannustanut kilpailemaan, niinpä vuosien aikana Alavuden Kaksirivisten soittajat ovat saavuttaneet lukuisia mestaruuksia. Harmonikansoiton Suomen Pelimannimestaruuksia on ryhmän soittajille tullut kymmenittäin vuosien varrella. Alavuden Kaksirivisten riveistä on ponnistettu opiskelemaan Sibelius-Akatemian kansanmusiikin linjalle. Antti Paalanen on musiikin tohtori, Leija Lautamaja ja Miia Palomäki ovat musiikin maistereita ja Lauri Kotamäki on valmistumassa maisteriksi piakkoin.

Alavuden Kaksiriviset on vaikuttanut alueen kulttuurielämään järjestämällä itse tapahtumia ja konsertteja. Alavuden Kaksiriviset toimii myös rekisteröitynä yhdistyksenä. Alavuden Kaksirivisten kevätkonsertti huhtikuun alussa on ollut perinne vuodesta 1990, ensin nimellä Lakeuden Kutsu ja sitten Kevättä Palkeissa. Kansanmusiikkikilpailut on järjestetty 20 kertaa ja vähintään saman verran myös juhannusaaton tansseja Sapsalammen Siikinniemen lavalla. Ja mitä muuta vielä näiden lisäksi vuosien varrella. Kiitos näistä tapahtumista kuuluu aktiivisille ja monitaitoisille jäsenillemme.

Alavuden Kaksirivisten vaikutus koko kansanmusiikkikenttään on myös erittäin laaja. Alavuden Kaksiriviset on kuin kansanmusiikkihautomo, josta innostuneet henkilöt jatkavat eteenpäin, perustavat omia yhtyeitään ja jatkavat omia polkujaan juuriaan unohtamatta. Ensimmäinen ryhmästä ponnistanut yhtye on Antti Paalasen perustama Kiharakolmio vuonna 1996. Antti, harmooninsoittajamme Timo ja basistimme Juhani. Siitä se lähti. Ellei Kustaa-isä olisi saanut Juhania kansanmusiikin pariin, olisi voinut jäädä syntymättä myös toinen pitkäikäinen kansanmusiikkiyhtye, Bill Hota. Muita tuttuja yhtyeitä kansanmusiikin huipulta ovat Haka, ENKEL, MäSä-duo ja 5/5 sekä kansainväliseltä osastolta Floating Sofa Quartet.

Alavuden Kaksiriviset elää ja voi hyvin myös 2020-luvulla. Opetus- ja vetovastuun on ottanut Alavudelle palannut Miia Palomäki uudella nuorekkaalla otteellaan. Airi Hautamäki on taiteellinen johtajamme ja innoittajamme edelleen. Airin sävellykset tulevat aina kuulumaan ohjelmistoomme säveltäjän tyyliä kunnioittaen. Joukkueemme voi kuitenkin myös yhtyeenä muuttua ja kehittyä, katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Toivottavasti kuulijoillamme on ollut yhtä hauskaa matkassamme kuin meillä on ollut soittaa, tänä kesänä 2021 jo 35 vuotta.

Riina Sakala
Alavuden Kaksiriviset ry:n puheenjohtaja